Cég története

A kezdetek

A vállalatot Dr. Jánosi Gyula alapította néhány egyetemi évfolyamtársával, 1982-ben, az akkori viszonyoknak megfelelően kisszövetkezetként.

Mivel mindnyájan a vasúttal kapcsolatos munkakörben a BKV-nál, MÁV-nál dolgoztak, egyértelmű volt, hogy a megalakított vállalkozás fő profilja a vasúti járműtechnika lesz. Abban az időben a vasúti járművekkel foglalkozó - még csak állami - vállalatok felismervén, hogy minden résztevékenységet nem gazdaságos a rugalmatlanul reagáló nagyvállalatnak elvégeznie, elkezdték a kisebb munkákat a sokkal rugalmasabb, gyorsabb és olcsóbb privát cégeknek kiadni.

A cég a tevékenységét a nulláról kezdte, így kezdetben a műhely egy pincében működött, az iroda egy aktatáskában elfért és íróasztalként ennek a táskának a fedele szolgált.

Az első néhány nehéz év után, a fejlődésnek indult vállalkozás minden nyereségét fejlesztésre fordította és megkezdte a ma is működő csömöri üzem építését. Ebben az üzemben gépműhelyt és elektromos járműkészülékek javítására alkalmas műhelyt rendezett be.

A tevékenységi kör kibővítése

Noha a vasúttechnika lekötötte a cég kapacitásait, már a nyolcvanas évek végén világossá vált, hogy egyetlen profilra támaszkodni nagyon kockázatos. A cég vezetői emiatt igyekeztek más területeken is lehetőségeket keresni. 

Így jutottak el az akkor még csak kialakulóban levő különféle szolgáltatások piacára. Ezek közül a legjelentősebb két - még NDK gyártmányú - fűnyírógép országos szerviztevékenységének és alkatrész ellátásának elvállalása volt, amely néhány évig sikeresen működött, de az európai politikai változások következtében a két gyár csődbe ment és úgy látszott, hogy az egész fűnyírós vállalkozás befejeződik.

Szerencsére a 90-es évek elején a cég kapcsolatba került egy Németország nyugati felében működő prémium kategóriájú fűnyíró gépeket gyártó, Sabo nevű céggel, akik ezen a területen kifejtett tevékenységüket értékelve megbízták a Movill Kft.-t egy országos forgalmazási és szerviz hálózat kiépítésével, majd később a német és nyugat-európai piacra szánt gépek gyártásával. Ehhez német segítséggel egy üzemet vásárolt a cég és felépítette a korszerű gépgyártó kapacitását.

Az évek múlásával befejeződött ez a tevékenység, de a „fűnyírós évek” alatt a cég megismerte a nyugati gazdasági és kereskedelmi viszonyokat, ami stabil alapját képezte a külföldi, kezdetben főleg német nyelvterületű cégek magyarországi képviseletének és a külkereskedelmi tevékenységnek.

A Movill Kft. több évtizedes tapasztalatra tekint vissza a képviseleti tevékenység és a külkereskedelem tekintetében. Szolgáltatásait mára a német mellett, angol, francia, orosz, cseh, horvát és szerb nyelven is nyújtja.

Folyamatos fejlődés

A cég a fizikai ágazatok (gyártás, javítás) megtartása és új, korszerű CNC gépek üzembe állítása mellett, egy új irányt a mérnöki tevékenység fejlesztését tűzte ki célul.

Ennek keretén belül, tervezési munkákat végez, a felsőoktatási intézményekkel együttműködve a K+F témákba kapcsolódik be, vállalja új és felújított vasúti járművek előzetes típusengedély, típusengedély és üzembe helyezési kérelmeinek elkészítését, továbbá korszerű külföldi berendezések magyar nyelvű gépkönyveinek, kezelési és karbantartási utasításainak elkészítését.

Pályázatírási tevékenység során a pályázatokat az EU irányelvek figyelembevételével készíti el és a nyertes pályázatok esetében, azokat a megvalósulásig végig követi. Az utóbbi évtizedben az infrastruktúra területén is egyre nagyobb szerepet vállal a cég. Megrendelőink megbízható partnere vagyunk sínbeszerzés és szállítás területén, illetve vasúti pályafenntartó járművek, berendezések és egyéb precíziós mérőműszerek teljes körű magyarországi adaptálásánál.

Cégfilozófia

Véleményem szerint a már jól működő területeket megtartva állandóan új lehetőségeket kell kutatni, mert az állandóan változó világban csak így lehet talpon maradni.

Ezt támasztja alá cégünk mottója, a következő Wolfgang von Goethe idézet:

„Aki egy helyben áll, az visszafelé halad”

Dr. Jánosi Gyula